TAKVİYE EDİCİ GIDA NEDİR?

1.07.2025 / Gösterim Sayısı : 2687 / Arşiv

Takviye edici gıdalar ya da bilinen adıyla gıda takviyeleri; normal beslenmeyi desteklemek amacıyla üretilen; vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin öğelerini veya besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddeleri içeren ürünlerdir.

Konsantre veya ekstraktları tek başına veya karışım halinde bulunabilir. Takviye edici gıdalar, günlük alım dozları belirlenmiş olarak; kapsül, tablet, pastil ve diğer benzeri sıvı veya toz formlarda üretilirler.

Takviye edici gıdalar hangi amaçlarla kullanılmamalıdır?

Bakanlığımızca kayıt altına alınan gıda işletmelerinde üretilen veya Bakanlığımızca ithaline izin verilen “takviye edici gıda” niteliğindeki ürünlerin; kilo verdirici, kilo aldırıcı, boy uzatıcı, cinsel performansı arttırıcı, sigara bıraktırıcı, hastalıkları önleyici, tedavi edici ve iyileştirici ürünlermiş gibi gösterilerek satışa sunulması yasaktır.

Takviye edici gıdalarda kullanılabilecek bitkiler nasıl belirlenir? 

Takviye edici gıdaların bileşiminde bulunan bitkiler, Bakanlığımız tarafından ilgili Bilimsel Komisyonun görüşleri temel alınarak oluşturulan ve Bakanlığımızın resmi internet sitesinde yayımlanan Bitki Listesine uygun olmalıdır.

Bir takviye edici gıdanın onaylı olup olmadığı nereden öğrenilebilir?

Bakanlığımız tarafından onay verilmiş takviye edici gıdaların listesine https://ggbs.tarim.gov.tr/ internet adresinde yer alan “Onaylı Takviye Edici Gıdalar Listesi’ sekmesinden ulaşılabilmektedir.