Erişim
GIDA ETİKETLEME VE GIDA ALERJENLERİ

Tüketicilerin
ve gıda işletmecilerinin algı farklılıkları ve bilgi gereksinimleri dâhil gıda
hakkında bilgilendirme açısından tüketicilerin üst düzeyde korunmasına ilişkin
kurallar ve gıdaların etiketinde, tanıtımında, sunumunda ve reklâmında
kullanılan terimler, ifadeler ile ilgili olarak; tüketicilerin doğru
bilgilendirilmesini sağlamak ve yanıltılmasını önlemek amacıyla gıdaların
etiketlenmesi, sunumu, tanıtımı ve reklamında yer alan yazılı ve görsel
bilgilerin, kullanılan terimlerin ve ifadelerin kullanım koşulları
belirlenmiştir.
Toplu
tüketim yerleri tarafından sunulan gıdalar dâhil olmak üzere son tüketiciye
sunulması amaçlanan tüm gıdalar, toplu tüketim yerlerine yönelik olarak
hazırlanan gıdalar ve gıda işletmecileri arasında arz edilen gıdalar etiketleme
kapsamına girmektedir.
Ayrıca
tüketiciyi üst düzeyde korumak için son tüketiciye arz edilen gıdalardaki,
gıdanın içerdiği enerji, besin öğeleri veya diğer öğeleri içermesi nedeniyle,
beslenme yönünden yararlı özelliklere sahip olduğunu belirten, ileri süren veya
ima eden beslenme beyanlarına ilişkin kurallar da belirlenmiştir.
Gıdaların
etiketinde gıdanın adı, bileşenler listesi, bazı bileşenlerin miktarları,
gıdanın net miktarı, alerjen bildirimi, tarih bilgisi, gıda işletmecisinin
bilgileri, menşe bilgisi, kullanım talimatı, alkol ve domuz kaynaklı bileşen
bulunması halinde bunun bildirimi ve gerekli diğer ilave bilgiler etiket
üzerinde yer alması gereken zorunlu bilgilerdir.
Gıdanın
üretiminde veya hazırlanmasında kullanılan ve değişmiş bir formda da olsa son
üründe bulunan 14 adet bileşen grubu;
1)
Gluten içeren tahıllar: buğday, çavdar, arpa, yulaf veya bunların hibrit
türleri ve bunların ürünleri
2)
Kabuklular ve bunların ürünleri,
3)
Yumurta ve yumurta ürünleri,
4)
Balık ve balık ürünleri,
5)
Yerfıstığı ve yerfıstığı ürünleri,
6)
Soya fasulyesi ve soya fasulyesi ürünleri,
7)
Süt ve süt ürünleri,
8)
Sert kabuklu meyveler: Badem, fındık, ceviz, kaju fıstığı, pikan cevizi,
brezilya fındığı, antep fıstığı, macadamia fındığı ve bunların ürünleri,
9)
Kereviz ve kereviz ürünleri,
10)
Hardal ve hardal ürünleri,
11)
Susam tohumu ve susam tohumu ürünleri,
12)
Kükürt dioksit ve sülfitler,
13) Acı
bakla ve acı bakla ürünleri,
14) Yumuşakçalar
ve ürünleri
alerjiye veya
intoleransa neden olan madde veya ürün olarak listelenmiştir.
Daha
fazla bilgi için https://www.efsa.europa.eu/tr/safe2eat/food-allergens
sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.