GIDA ETİKETLEME VE GIDA ALERJENLERİ

12.05.2025 / Gösterim Sayısı : 362 /

Tüketicilerin ve gıda işletmecilerinin algı farklılıkları ve bilgi gereksinimleri dâhil gıda hakkında bilgilendirme açısından tüketicilerin üst düzeyde korunmasına ilişkin kurallar ve gıdaların etiketinde, tanıtımında, sunumunda ve reklâmında kullanılan terimler, ifadeler ile ilgili olarak; tüketicilerin doğru bilgilendirilmesini sağlamak ve yanıltılmasını önlemek amacıyla gıdaların etiketlenmesi, sunumu, tanıtımı ve reklamında yer alan yazılı ve görsel bilgilerin, kullanılan terimlerin ve ifadelerin kullanım koşulları belirlenmiştir.

Toplu tüketim yerleri tarafından sunulan gıdalar dâhil olmak üzere son tüketiciye sunulması amaçlanan tüm gıdalar, toplu tüketim yerlerine yönelik olarak hazırlanan gıdalar ve gıda işletmecileri arasında arz edilen gıdalar etiketleme kapsamına girmektedir.

Ayrıca tüketiciyi üst düzeyde korumak için son tüketiciye arz edilen gıdalardaki, gıdanın içerdiği enerji, besin öğeleri veya diğer öğeleri içermesi nedeniyle, beslenme yönünden yararlı özelliklere sahip olduğunu belirten, ileri süren veya ima eden beslenme beyanlarına ilişkin kurallar da belirlenmiştir.

Gıdaların etiketinde gıdanın adı, bileşenler listesi, bazı bileşenlerin miktarları, gıdanın net miktarı, alerjen bildirimi, tarih bilgisi, gıda işletmecisinin bilgileri, menşe bilgisi, kullanım talimatı, alkol ve domuz kaynaklı bileşen bulunması halinde bunun bildirimi ve gerekli diğer ilave bilgiler etiket üzerinde yer alması gereken zorunlu bilgilerdir.

Gıdanın üretiminde veya hazırlanmasında kullanılan ve değişmiş bir formda da olsa son üründe bulunan 14 adet bileşen grubu;

1) Gluten içeren tahıllar: buğday, çavdar, arpa, yulaf veya bunların hibrit türleri ve bunların ürünleri

2) Kabuklular ve bunların ürünleri,

3) Yumurta ve yumurta ürünleri,

4) Balık ve balık ürünleri,

5) Yerfıstığı ve yerfıstığı ürünleri,

6) Soya fasulyesi ve soya fasulyesi ürünleri,

7) Süt ve süt ürünleri,

8) Sert kabuklu meyveler: Badem, fındık, ceviz, kaju fıstığı, pikan cevizi, brezilya fındığı, antep fıstığı, macadamia fındığı ve bunların ürünleri,

9) Kereviz ve kereviz ürünleri,

10) Hardal ve hardal ürünleri,

11) Susam tohumu ve susam tohumu ürünleri,

12) Kükürt dioksit ve sülfitler,

13) Acı bakla ve acı bakla ürünleri,

14) Yumuşakçalar ve ürünleri

alerjiye veya intoleransa neden olan madde veya ürün olarak listelenmiştir.

 

Daha fazla bilgi için https://www.efsa.europa.eu/tr/safe2eat/food-allergens sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.