TAM BUĞDAY EKMEĞİ YAYGINLAŞTIRMA KAMPANYASI BAŞLADI

25.08.2025 / Gösterim Sayısı : 986 / Arşiv

Ülkemizde genel ekmek tüketiminin büyük kısmı beyaz unlardan yapılan ekmeklerden oluşmaktadır. Ekmeklerin besinsel lif, bazı mineraller ve vitaminler yönünden yetersiz olması, toplum sağlığı açısından önemli bir eksikliktir. Bu nedenle halkın daha lifli, besleyici ve dengeli ürünlere yönlendirilmesi, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca öncelikli bir hedef olarak belirlenmiştir.

Bu doğrultuda, Konya ilinde bir pilot kampanya çalışması başlatılmıştır. Kampanya kapsamında yapılan altyapı hazırlık çalışmalarında, Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Karatay Belediyesi, kamu kurumları, üniversiteler, fırıncılar, un fabrikaları, marketler ile birlikte anket çalışmaları, denemeler, anketler ve istişareler yapılmıştır.

Kampanya, 23 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleştirilen tanıtım toplantısı ile kamuoyuna duyurulmuştur. Toplantıya Konya Valisi Sayın İbrahim AKIN, Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin DİLBER, Karatay Belediye Başkanı Hasan KILCA, Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri, marketler, fırınlar ve un fabrikalarının temsilcileri, Üniversitelerden Öğretim Üyeleri, ilgili kamu kurumlarının personeli katılmıştır. Toplantı sonrasında kampanya ekmeği ve %20–100 oranlarında tam buğday unlu deneme ürünlerinin sunulduğu standlar yer almış, tadım etkinlikleri yapılmıştır.

 Kampanya kapsamında halen devam eden pilot çalışmanın amaçları şunlardır:

  • Tam buğday ekmeği ve tam buğday unlu ekmek tüketiminin artırılması
  • Halkın doğru bilgilendirilmesi ve farkındalığın artırılması
  • Uygun formülasyonda tam buğday unlu ekmeğin yaygınlaştırılması
  • İleride ülke genelinde uygulanacak mevzuat düzenlemelerine zemin oluşturulması

Kampanya Ekmeği

Kampanya kapsamında öncelikle, beyaz ekmek tüketimine alışkın olan halkımızın beğenebileceği, mümkün olduğunca yüksek oranda tam buğday unu içeren bir ekmek üretilerek, tam buğday ekmeğine kademeli geçiş yapılması öngörülmüştür. Bu doğrultuda yapılan denemeler ve tadım testleri sonucunda bir kampanya ekmeği formülü ve kriterleri belirlenmiştir.

Kampanya ekmeği yapımında, buğday una en az %70 oranında tam buğday unu karıştırılacaktır. (50 kg beyaz una en az 35 kg tam buğday unu). Kampanya ekmeği için, ideal besinsel lif miktarı kuru maddede % 7 olarak belirlenmiştir. Kampanya ekmeği üretiminde, kavrulmuş malt unu veya renk verici bileşenler kullanılmayacaktır.

Lif Oranlarının Takibi ve Uygunluk Durumu

Besinsel lif değerleri hâlihazırda mevzuatta zorunlu değerler olarak yer almamaktadır. Ancak yukarıda belirtilen değerler, tam buğday ununda yapılan literatür çalışmaları ve Bakanlığımızın geçmişte yaptığı çalışmalara göre, buğday tanesinde ve tanıma uygun üretilen tam buğday unlarında, tam buğday ekmeği ve kampanya ekmeğinde rehber niteliğinde hedef değerler olarak belirlenmiştir.

  • Kampanya süresince Bakanlığımız ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bu değerler izlenecek ve raporlanacaktır.
  • Belirlenen değerlere uyulmaması durumunda:
    • İşletmeye idari yaptırım uygulanmayacaktır.
    • Ancak düşük değerlerin nedenleri araştırılacak ve işletmeden açıklama istenecek,
    • Düzeltici faaliyet planı sunulması beklenecektir.
    • Makul gerekçeler olması durumunda zamanla lif değerinde değişiklik yapılabilecektir.
  • Bu göstergeler, ileride yapılacak mevzuat düzenlemeleri için öncü veri olacaktır.
  • Un ve ekmeklerde besinsel lif miktarı analizleri, analiz cihazları ve yöntemlerden kaynaklanan farklılıkların azaltılması için Bakanlığımızın Eskişehir Gıda Kontrol Laboratuvarında veya Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde yaptırılabilecektir.

Kampanya Afişi ve Broşürü

Kampanya için hazırlanan afiş ve broşür aşağıdaki linkten indirilebilmektedir.

https://dosya.tarimorman.gov.tr/app/tr-TR/Dosya/Paylas/TarimBulut/c9ab6a03-b62b-49eb-9c87-32866c82138a

Kampanya Kapsamında Yapılan Faaliyetler

23 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleştirilen tanıtım toplantısı sonrasında, Konya ili merkez ilçelerinde kampanya afişi ekmek satış büfeleri, market ve bakkallara asılmıştır. Konya Büyükşehir Belediyesi iştiraki Fenni Fırın, Karatay Belediyesi Halk Ekmek fabrikası ve birçok özel fırın ile bazı zincir marketler kampanyaya desteklerini açıklamış, 200 gram ağırlığındaki kampanya ekmeğinin fiyatında indirime gitmişlerdir.

Karatay Belediyesi il genelinde birçok noktada büyük reklam panolarına kampanyayı desteklediğine dair reklamlar yaparak kampanyanın tanıtımına büyük destek olmuştur.

Gerek tanıtım toplantısı, gerekse Belediyelerin ve fırınların kampanya kapsamında yürüttüğü faaliyetler, özellikle yerel medyada geniş yer bulmuştur.

İl tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen faaliyetler kapsamında fırınların, kamu ve özel sektör yemekhanelerinin, un fabrikalarının kampanya hakkında farkındalığının arttırılması için afiş ve broşürler dağıtılmış, bilgilendirmeler yapılmıştır.

İl Sağlık Müdürlüğünce yürütülen faaliyetler ile de sağlık kuruluşlarında kampanyanın tanıtımlarına başlanmış olup, halkımız kampanya ekmeği tüketmeye davet edilmektedir.

Kampanyanın Başarısı

Kampanya kısa sürede etkisini göstermiştir. Kampanyaya dair yürütücü kurumlar arasında 20 Ağustos 2025 tarihinde yapılan istişare toplantısında edinilen bilgiler doğrultusunda;

-          Karatay Belediyesi Halk Ekmek Fabrikasının günlük olarak üretip sattığı tam buğday unlu ekmek sayısı kampanya öncesine göre 5 kat artmıştır.

-          Konya Büyükşehir Belediyesi Fenni Fırının günlük olarak üretip sattığı tam buğday unlu ekmek sayısı kampanya öncesine göre 3 kat artmıştır.

-          Birçok fırın ve markette günlük satılan tam buğday unlu ekmek sayısı kampanya öncesine göre 2 kat artmıştır.

-          Birçok kamu kurumu yemekhanesi, beyaz ekmekten kampanya ekmeğine geçiş yapmıştır.

-          Yapılan gözlemlere göre kampanya öncesinde tamamen beyaz ekmek tüketen ve tam buğday ekmeğine mesafeli duran birçok tüketici kampanya ekmeğinin tadını ve lezzetini beğenmiş ve artık beyaz ekmek yerine kampanya ekmeği tercih etmeye başlamıştır.

Kampanya kapsamında bundan sonra da farklı etkinlik ve çalışmalar yapılarak, kampanyanın başarı düzeyinin daha da arttırılması hedeflenmektedir.

Bütün halkımızı, Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığı koordinesinde yürütülen kampanyaya destek vererek, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği veya tam buğday unlu ekmek tüketmeye davet ediyoruz.

Görüş ve önerilerinizi tambugday@tarimorman.gov.tr adresine iletebilirsiniz.”

KENDİNE İYİLİK ET TAM BUĞDAY EKMEĞİ TÜKET