Erişim
EVDE GIDA GÜVENİLİRLİĞİ İÇİN 4 ADIM

TEMİZLEYİN
Ellerinizi, mutfak araç/gereçlerini
ve yüzeyleri düzenli olarak temizleyin
Ellerinizi doğru şekilde yıkayın:
- Ellerinizi
sabunla 20 saniye boyunca ovalayarak yıkayın
- Ellerinizin
üstünü, parmak aralarınızı ve tırnak içlerinizi iyice temizleyin.
Her kullanım sonrasında gıda ile temas eden yüzeyleri
ve mutfak gereçlerini temizleyin:
- Özellikle çiğ
kırmızı et, kanatlı eti, deniz ürünleri veya yumurta ile temas eden kesme
tahtalarını, tabakları, mutfak gereçlerini ve tezgâhı her kullanımdan
sonra, deterjan yardımıyla iyice yıkayın.
Meyve ve sebzeleri yıkayın ancak kırmızı eti, kanatlı etini ve
yumurtaları yıkamayın:
- Meyve ve
sebzeleri sabun, çamaşır suyu veya deterjan kullanmadan iyice yıkayın.
- Meyve ve
sebzeleri kabuklarını soymadan veya hasarlı bölgeleri kesmeden yıkayın.
- Çiğ kırmızı
et ve çiğ kanatlı etinde bulunabilen zararlı bakterilerin mutfağa
yayılmasına yol açmamak için bu ürünleri yıkamayın.
AYIRIN
Çapraz bulaşmayı önleyerek güvende
kalın
Çiğ ve pişmiş gıdalar için ayrı ekipman kullanın:
- Meyve, sebze,
kırmızı et, kanatlı eti, deniz ürünleri ve yumurtalar için ayrı kesme
tahtaları ve tabaklar kullanın.
- Salata gibi çiğ
tüketilecek gıdaları hazırlarken çiğ et ürünleri için kullandığınız kesme
tahtasını kullanmayın. Aşınan kesme tahtalarını yenisi ile değiştirin.
- Çiğ ve pişmiş
gıdalar için farklı tabak, çatal, bıçak ve servis gereçleri kullanın.
Çiğ gıdalarla temas eden malzemeleri uygun şekilde temizleyin:
- Çiğ kırmızı
et, kanatlı eti, deniz ürünleri veya yumurta ile temas eden tüm mutfak
gereçlerini, sabunla sıcak su altında iyice yıkayın.
Gıdalarınızı güvenilir olarak hazırlamak ve gıda kaynaklı hastalıklarından
kaçınmak için mutfakta bu ipuçlarını uygulamaya özen gösterin.
DOĞRU SICAKLIKTA PİŞİRİN
Gıdaların güvenilir şekilde pişmesi için zararlı
mikroorganizmaların yok edileceği iç sıcaklığa ulaşmalarını sağlayın.
- Kırmızı
eti, kanatlı etini, yumurtayı ve deniz ürünlerini yeterince pişirin.
- Çorbaları
ve sulu yemekleri en az 75°C’ye ulaşana kadar kaynatın.
- Pişirme
sıcaklığını doğrulamak için bir gıda termometresi kullanın. Termometreyi, gıdanın en kalın noktasına yerleştirin
ve kemiğe, yağa veya kıkırdağa temas etmediğinden emin olun.
- Etin suyunun berrak olup
olmadığını, balığın ise iç kısmının pembe kalıp kalmadığını kontrol edin.
Pişmiş
Gıdaların Güvenilir Sıcaklıkta Muhafazası
- Pişmiş gıdaları oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmeyin.
- Pişmiş ve kolay bozulabilen gıdaları hemen soğutun (4°C’nin altında
saklayın) veya sıcak servis
edecekseniz sıcaklığını 65°C’nin altına düşürmemeye özen gösterin.
- Hemen tüketilmeyecek
gıdaları, mikroorganizmaların
kolaylıkla çoğalabileceği 4°C - 65°C
sıcaklık aralığında bırakmayın.
Bu ipuçlarını uygulayarak güvenilir olarak pişirdiğiniz gıdaları, güvenle
tüketebilir ve muhafaza edebilrsiniz.
SOĞUTUN
Gıda kaynaklı hastalıklardan kaçınmak
ve güvenilir gıda tüketmek için gıdalarınızı uygun sıcaklıklarda muhafaza edin,
- Kolay
bozulabilen gıdaları, hazırladıktan sonra en geç 2 saat içinde soğutun.
- Buzdolabı sıcaklığınızı 4°C veya daha düşüğe,
dondurucu sıcaklığınızı ise -18°C veya altına ayarlayın.
- Ortam sıcaklığı 32°C’yi aştığında,
kolay bozulabilir gıdaları en geç1 saat içinde soğutun.
- Pişmiş gıdaları, hızlı bir şekilde soğutmak
için sığ kaplara koyarak doğrudan buzdolabına yerleştirin.
Dondurma işlemi,
mikroorganizmaları yok etmez ancak gıdaları pişirilene kadar güvenilir şekilde muhafaza eder.
Dondurulmuş Gıdaların
Güvenilir Şekilde Çözdürülmesi
- Dondurulmuş gıdaları, buzdolabında çözdürün.
- Kırmızı et, kanatlı eti ve deniz ürünlerini oda
sıcaklığında çözdürmekten ve marine etmekten kaçının.
- Dondurulmuş gıdaları pişirmeden önce ambalaj
üzerinde yer alan üretici talimatlarını dikkatle inceleyin.
Bu yöntemleri uygulayarak, dondurulmuş gıdalarınızı güvenle tüketebilirsiniz.
Daha
fazla bilgi için https://www.efsa.europa.eu/tr/safe2eat/proper-food-handling adresimizi ziyaret edebilirsiniz.