EVDE GIDA GÜVENİLİRLİĞİ İÇİN 4 ADIM

29.05.2025 / Gösterim Sayısı : 1259 / Arşiv

TEMİZLEYİN

 

Ellerinizi, mutfak araç/gereçlerini ve yüzeyleri düzenli olarak temizleyin

Ellerinizi doğru şekilde yıkayın:

  • Ellerinizi sabunla 20 saniye boyunca ovalayarak yıkayın
  • Ellerinizin üstünü, parmak aralarınızı ve tırnak içlerinizi iyice temizleyin.

Her kullanım sonrasında gıda ile temas eden yüzeyleri ve mutfak gereçlerini temizleyin:

  • Özellikle çiğ kırmızı et, kanatlı eti, deniz ürünleri veya yumurta ile temas eden kesme tahtalarını, tabakları, mutfak gereçlerini ve tezgâhı her kullanımdan sonra, deterjan yardımıyla iyice yıkayın.

Meyve ve sebzeleri yıkayın ancak kırmızı eti, kanatlı etini ve yumurtaları yıkamayın:

  • Meyve ve sebzeleri sabun, çamaşır suyu veya deterjan kullanmadan iyice yıkayın.
  • Meyve ve sebzeleri kabuklarını soymadan veya hasarlı bölgeleri kesmeden yıkayın.
  • Çiğ kırmızı et ve çiğ kanatlı etinde bulunabilen zararlı bakterilerin mutfağa yayılmasına yol açmamak için bu ürünleri yıkamayın.

AYIRIN

 

Çapraz bulaşmayı önleyerek güvende kalın

Çiğ ve pişmiş gıdalar için ayrı ekipman kullanın:

  • Meyve, sebze, kırmızı et, kanatlı eti, deniz ürünleri ve yumurtalar için ayrı kesme tahtaları ve tabaklar kullanın.
  • Salata gibi çiğ tüketilecek gıdaları hazırlarken çiğ et ürünleri için kullandığınız kesme tahtasını kullanmayın. Aşınan kesme tahtalarını yenisi ile değiştirin.
  • Çiğ ve pişmiş gıdalar için farklı tabak, çatal, bıçak ve servis gereçleri kullanın.

Çiğ gıdalarla temas eden malzemeleri uygun şekilde temizleyin:

  • Çiğ kırmızı et, kanatlı eti, deniz ürünleri veya yumurta ile temas eden tüm mutfak gereçlerini, sabunla sıcak su altında iyice yıkayın.

Gıdalarınızı güvenilir olarak hazırlamak ve gıda kaynaklı hastalıklarından kaçınmak için mutfakta bu ipuçlarını uygulamaya özen gösterin.

 

 

DOĞRU SICAKLIKTA PİŞİRİN

 

Gıdaların güvenilir şekilde pişmesi için zararlı mikroorganizmaların yok edileceği iç sıcaklığa ulaşmalarını sağlayın.

  • Kırmızı eti, kanatlı etini, yumurtayı ve deniz ürünlerini yeterince pişirin.
  • Çorbaları ve sulu yemekleri en az 75°C’ye ulaşana kadar kaynatın.
  • Pişirme sıcaklığını doğrulamak için bir gıda termometresi kullanın. Termometreyi, gıdanın en kalın noktasına yerleştirin ve kemiğe, yağa veya kıkırdağa temas etmediğinden emin olun.
  • Etin suyunun berrak olup olmadığını, balığın ise iç kısmının pembe kalıp kalmadığını kontrol edin.

Pişmiş Gıdaların Güvenilir Sıcaklıkta Muhafazası

  • Pişmiş gıdaları oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmeyin.
  • Pişmiş ve kolay bozulabilen gıdaları hemen soğutun (4°C’nin altında saklayın) veya sıcak servis edecekseniz sıcaklığını 65°C’nin altına düşürmemeye özen gösterin.
  • Hemen tüketilmeyecek gıdaları, mikroorganizmaların kolaylıkla çoğalabileceği 4°C - 65°C sıcaklık aralığında bırakmayın.

Bu ipuçlarını uygulayarak güvenilir olarak pişirdiğiniz gıdaları, güvenle tüketebilir ve muhafaza edebilrsiniz.


 SOĞUTUN

 

Gıda kaynaklı hastalıklardan kaçınmak ve güvenilir gıda tüketmek için gıdalarınızı uygun sıcaklıklarda muhafaza edin,

  • Kolay bozulabilen gıdaları, hazırladıktan sonra en geç 2 saat içinde soğutun.
  • Buzdolabı sıcaklığınızı 4°C veya daha düşüğe, dondurucu sıcaklığınızı ise -18°C veya altına ayarlayın.
  • Ortam sıcaklığı 32°C’yi aştığında, kolay bozulabilir gıdaları en geç1 saat içinde soğutun.
  • Pişmiş gıdaları, hızlı bir şekilde soğutmak için sığ kaplara koyarak doğrudan buzdolabına yerleştirin.

Dondurma işlemi, mikroorganizmaları yok etmez ancak gıdaları pişirilene kadar güvenilir şekilde muhafaza eder.

Dondurulmuş Gıdaların Güvenilir Şekilde Çözdürülmesi

  • Dondurulmuş gıdaları, buzdolabında çözdürün.
  • Kırmızı et, kanatlı eti ve deniz ürünlerini oda sıcaklığında çözdürmekten ve marine etmekten kaçının.
  • Dondurulmuş gıdaları pişirmeden önce ambalaj üzerinde yer alan üretici talimatlarını dikkatle inceleyin.

Bu yöntemleri uygulayarak, dondurulmuş gıdalarınızı güvenle tüketebilirsiniz.

Daha fazla bilgi için https://www.efsa.europa.eu/tr/safe2eat/proper-food-handling adresimizi ziyaret edebilirsiniz.