Erişim
GIDA ALERJİSİ VE GIDA İNTOLERANSI

Gıda alerjisi, bağışıklık sisteminin belirli bir
gıdaya karşı tepki vermesidir. Alerjen gıdalar kaşıntı, döküntü gibi hafif
reaksiyonlardan anafilaksi adı verilen ve hayatı tehdit eden ciddi sonuçlara
yol açabilir.
Gıda intoleransı, belirli bir gıdaya karşı
sindirim sisteminde meydana gelen fizyolojik tepkilerdir. Karın ağrısı,
şişkinlik ve ishal gibi gastrointestinal belirtilerle ortaya çıkabilir. Laktoz
intoleransı, en sık görülen gıda intoleransı türü olup, ince bağırsakta laktozu
parçalayan “laktaz” enziminin eksikliği veya yetersizliği sonucu süt şekeri
laktozun sindirilememesiyle gelişir.
Alerjiye veya intoleransa neden olan belirli
madde veya ürünler Mevzuatımız gereği gıda etiketlerinde bileşen listesinin
geri kalan bölümünden açıkça ayrılacak şekilde vurgulanarak belirtilir.
Gıda alerjisi veya intoleransı olan bireyler,
gıda etiketlerini doğru okuyarak güvenilir tercihler yapabilir.