GIDA ALERJİSİ VE GIDA İNTOLERANSI

7.10.2025 / Gösterim Sayısı : 34 / Arşiv

Gıda alerjisi, bağışıklık sisteminin belirli bir gıdaya karşı tepki vermesidir. Alerjen gıdalar kaşıntı, döküntü gibi hafif reaksiyonlardan anafilaksi adı verilen ve hayatı tehdit eden ciddi sonuçlara yol açabilir.

Gıda intoleransı, belirli bir gıdaya karşı sindirim sisteminde meydana gelen fizyolojik tepkilerdir. Karın ağrısı, şişkinlik ve ishal gibi gastrointestinal belirtilerle ortaya çıkabilir. Laktoz intoleransı, en sık görülen gıda intoleransı türü olup, ince bağırsakta laktozu parçalayan “laktaz” enziminin eksikliği veya yetersizliği sonucu süt şekeri laktozun sindirilememesiyle gelişir.

Alerjiye veya intoleransa neden olan belirli madde veya ürünler Mevzuatımız gereği gıda etiketlerinde bileşen listesinin geri kalan bölümünden açıkça ayrılacak şekilde vurgulanarak belirtilir.

Gıda alerjisi veya intoleransı olan bireyler, gıda etiketlerini doğru okuyarak güvenilir tercihler yapabilir.