Erişim
GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR
Gıda
kaynaklı hastalıklar, Dünya Sağlık Örgütü tarafından temiz olmayan su veya
gıdanın tüketilmesinin sebep olduğu hastalıklar olarak tanımlanmaktadır.
Günümüzde 200’den fazla farklı gıda kaynaklı hastalık tanımlanmış durumdadır.
Sebepleri:
Gıda
kaynaklı hastalıkların çoğu çeşitli bakteri, virüs ve parazitlerin neden olduğu
enfeksiyonlardır. Diğer hastalıklar zararlı toksinlerin veya yiyeceklere
bulaşmış kimyasalların neden olduğu zehirlenmelerdir.
Çevremizde
binlerce bakteri türü doğal olarak bulunur. Ancak tüm bakteriler insanlarda
hastalığa neden olmaz. Hastalığa neden olan mikroorganizmalara patojen denir.
Belirli patojenler gıda tedarikine girdiğinde gıda kaynaklı hastalıklara neden
olabilirler.
Bu
kapsamda, Salmonella, Listeria monocytogenes, Campylobacter
jejuni, Escherichia coli O157:H7 ve Staphylococcus aureus ve
bazı virüsler önemli gıda kaynaklı hastalık sebepleridir.
Belirtiler:
Kuluçka
süresi (patojene maruz kalma ile hastalık belirtilerinin başlaması arasındaki
süre) birkaç saat ile 1 hafta arasında değişebilir. Belirtiler sebep olan
etkene göre değişiklik gösterir. Belirtiler genellikle hasta kişilerde mide
bulantısı, kusma, ishal veya ateş gibi semptomlar olarak ortaya çıkabilir. Bazı
durumlarda ise belirtiler genellikle grip benzeri olduğundan, birçok kişi
hastalığın gıdalardaki zararlı bakterilerden veya diğer patojenlerden
kaynaklandığını fark etmeyebilir.
Gıda
Kaynaklı Hastalıklarla İlişkili Gıdalar:
Herhangi
bir yiyecek türü, dikkate edilmediği taktirde gıda kaynaklı hastalıklara neden
olabilir. Özellikle gıdalar,
•
iyice pişirilmemiş veya ısıtılmamışsa
•
hasta olan veya ellerini yıkamamış biri tarafından elle tutulursa
•
doğru şekilde muhafaza edilmemişlerse (örneğin, dondurulmamış veya
soğutulmamışsa)
•
çok uzun süre buzdolabı veya dondurucudan çıkarılmışsa veya açık havada
bırakılmışsa
•
'Son kullanma' tarihinden sonra yenmişse
•
hayvanlar veya böcekler yiyecekle temas ederse
Gıda
kaynaklı hastalık meydana gelmesine sebep olabilirler.
Gıda kaynaklı hastalıklara karşı hassas risk
grupları:
Güvenli olmayan gıdalar tüketilmesi
neticesinde her insanın hastalanma riski vardır, ancak bazı insanlar
diğerlerinden daha fazla risk altındadır. Bu kapsamda bebekler, küçük çocuklar,
hamile kadınlar ve doğmamış bebekleri, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf
olan kişiler (HIV/AIDS hastaları, kanser hastaları, diyabet hastaları, böbrek
hastalığı olanlar ve organ nakli hastaları gibi) gıda kaynaklı hastalıklar
açısından hassas risk grubunu oluşturmaktadır.
Tüketiciler
gıda kaynaklı bir hastalığa yakalandıklarını düşündüklerinde neler yapmalıdır?
Gerekli durumlarda sağlık kuruluşuna tedavi
için başvurulmalıdır. Mağdur "risk grubunda" ise, derhal tıbbi yardım
almalıdır. Aynı şekilde, semptomlar devam ederse veya şiddetliyse (kanlı ishal,
aşırı mide bulantısı ve kusma veya yüksek ateş gibi) derhal doktora
başvurulmalıdır.
Şüpheli gıdayı ne zaman ve nereden satın
alındığı, ilk ne zaman hasta hissedildiği ve belirtilerinizin ne olduğu not
edilmelidir. Hala şüpheli gıdalardan herhangi biri varsa, bunlar kapalı bir
kaba koyulmalı ve buzdolabında veya dondurucuda saklanmalıdır.
Başka kişilerin de benzer ürünler veya
işletmelerle ilişkili hastalık bildirmesi, olası bir gıda zehirlenmesi
salgınını vurgulamaya yardımcı olacaktır.
Gıdaların doğru şekilde pişirilmesi ve
pişirilmiş gıdaların muhafazası ve saklanması ile ilgili dikkat edilecek
hususlar.
Bakteriler +4 ℃ ile +60 ℃ arasında hızla
çoğalır. Yiyecekleri bu Tehlike Bölgesi’nden uzak tutmak için soğuk yiyecekler
soğuk, sıcak yiyecekler sıcak tutulmalıdır. Bu kapsamda,
• Yiyeceklerin buzdolabında (4 ℃ veya altı)
veya dondurucuda (-18 ℃ veya altı) saklanması,
• Yiyeceklerin güvenli bir minimum iç
sıcaklığa kadar pişirilmesi,
• Kıymadan yapılan yiyeceklerin, en az 72 ℃
merkezi sıcaklığa kadar pişirilmesi.
• Başta tavuk, tüm kümes hayvanları etlerinin
bir gıda termometresiyle ölçülen güvenli bir minimum 72 ℃ merkezi sıcaklığa
kadar pişirilmesi,
• Sıcak pişmiş yiyeceklerin 60°C veya üzerinde
tutulması,
• Pişmiş yemekler soğutulacaksa hızlı bir
şekilde soğutulması,
• Pişmiş yiyecekleri yeniden ısıtırken 72
°C'ye yeniden ısıtılması.
Kendinizi gıda kaynaklı
hastalıklardan nasıl korursunuz?
Gıda
kaynaklı hastalıkları önlemek için beş basit adımı izleyin:
1.
Temiz
tutun.
2.
Çiğ
ve pişmişi ayırın.
3.
İyice
pişirin.
4.
Yiyecekleri
güvenli sıcaklıklarda tutun.
5.
Güvenli
su ve ham maddeler kullanın.
“Daha
Güvenli Gıda için Beş Anahtar”, tüketicileri ve gıda işletmelerini gıdanın güvenli
bir şekilde işlenmesi konusunda eğitmek için geliştirilmiştir.
Daha fazla bilgi için https://www.efsa.europa.eu/tr/safe2eat/food-poisoning
adresimizi ziyaret edebilirsiniz.