ETİKET OKUMA ALIŞKANLIKLARI

15.05.2025 / Gösterim Sayısı : 294 /

Son Tüketim Tarihi (STT), mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu nedenle insan sağlığı açısından kısa süre içerisinde tehlike oluşturması muhtemel olan gıdaların tüketilebileceği son tarihtir. Son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması uygun değildir. Ayrıca mevzuat gereği Son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünlerin satışı mevzuat gereği yasaktır. Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikâyette bulununuz.

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir. Bu tarih, son tüketim tarihinden farklı olarak gıdanın; tazelik, tat, aroma gibi duyusal özelliklerine dayanarak belirlenmektedir.

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) geçmiş ürünler tat, koku, görünüş gibi bozulmaların olmaması koşulu ile piyasada bulunabilir. Tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş gıdaların insan tüketimine uygunluğu gıda işletmecilerinin sorumluluğunda olup Bakanlığımızca bu kapsamda da denetimler yapılmaktadır.

Gıdaların etiketlenmesine ilişkin kurallar, 26/1/2017 tarihli Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Bütün hazır ambalajlı gıdaların etiketinde aşağıdaki bilgilerin yer alması zorunludur.

  • Gıdanın adı,
  • Bileşenler listesi,
  • Alerjiye veya İntoleransa Neden Olan Belirli Madde veya Ürünler,
  • Belirli bileşenlerin veya bileşen gruplarının miktarı,
  • Gıdanın net miktarı,
  • Tavsiye edilen tüketim tarihi veya son tüketim tarihi,
  • Özel muhafaza ve/veya kullanım koşulları,
  • Gıda işletmecisinin adı veya ticari unvanı ve adresi,
  • İşletme kayıt numarası veya tanımlama işareti,
  • Menşe ülke,
  • Kullanım bilgisi olmadığında gıdanın uygun şekilde tüketimi mümkün değilse, gıdanın kullanım talimatı,
  • Hacmen %1,2’den fazla alkol içeren içeceklerde hacmen gerçek alkol derecesi,
  • Parti Numarası,
  • Beslenme bildirimi (Gıdanın 100 gramında veya 100 ml’sinde Enerji ve besin ögelerinin (Yağ, doymuş yağ, karbonhidrat, şekerler, tuz, protein) miktarı.)

Gıda etiketlerinde zorunlu bilgilere ilave olarak üretim tekniği ve kullanılan gıda bileşenlerine göre aşağıdaki bilgilerin de etikette yer alması zorunludur.

  • Belirli Gazlar ile Ambalajlanan Gıdalar
  • Tatlandırıcı İçeren Gıdalar
  • Glisirhizinik Asit veya Glisirhizinik Asidin Amonyum Tuzunu İçeren Gıdalar
  • Yüksek Miktarda Kafein İçeren Gıdalar
  • Bitkisel Sterol, Bitkisel Sterol Esteri, Bitkisel Stanol veya Bitkisel Stanol Esteri İlave Edilmiş Gıdalar
  • Bileşiminde Etil Alkol ve/veya Alkollü İçki Bulunan Gıdalar
  • Domuzdan Elde Edilen Madde İçeren Gıdalar

 

Daha fazla bilgi için https://www.efsa.europa.eu/tr/safe2eat/food-date-labelling adresimizi ziyaret edebilirsiniz.