Erişim
ETİKET OKUMA ALIŞKANLIKLARI

Son Tüketim Tarihi
(STT), mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu nedenle insan sağlığı
açısından kısa süre içerisinde tehlike oluşturması muhtemel olan gıdaların
tüketilebileceği son tarihtir. Son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması
uygun değildir. Ayrıca mevzuat gereği Son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünlerin
satışı mevzuat gereği yasaktır. Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi
(STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikâyette
bulununuz.
Tavsiye Edilen
Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine
has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir. Bu tarih,
son tüketim tarihinden farklı olarak gıdanın; tazelik, tat, aroma gibi duyusal
özelliklerine dayanarak belirlenmektedir.
Tavsiye Edilen
Tüketim Tarihi (TETT) geçmiş ürünler tat, koku, görünüş gibi bozulmaların
olmaması koşulu ile piyasada bulunabilir. Tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş
gıdaların insan tüketimine uygunluğu gıda işletmecilerinin sorumluluğunda olup
Bakanlığımızca bu kapsamda da denetimler yapılmaktadır.
Gıdaların
etiketlenmesine ilişkin kurallar, 26/1/2017 tarihli Türk Gıda Kodeksi Gıda
Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Bütün
hazır ambalajlı gıdaların etiketinde aşağıdaki bilgilerin yer alması
zorunludur.
- Gıdanın
adı,
- Bileşenler
listesi,
- Alerjiye
veya İntoleransa Neden Olan Belirli Madde veya Ürünler,
- Belirli
bileşenlerin veya bileşen gruplarının miktarı,
- Gıdanın
net miktarı,
- Tavsiye
edilen tüketim tarihi veya son tüketim tarihi,
- Özel
muhafaza ve/veya kullanım koşulları,
- Gıda
işletmecisinin adı veya ticari unvanı ve adresi,
- İşletme
kayıt numarası veya tanımlama işareti,
- Menşe
ülke,
- Kullanım
bilgisi olmadığında gıdanın uygun şekilde tüketimi mümkün değilse, gıdanın
kullanım talimatı,
- Hacmen %1,2’den
fazla alkol içeren içeceklerde hacmen gerçek alkol derecesi,
- Parti
Numarası,
- Beslenme
bildirimi (Gıdanın 100 gramında veya 100 ml’sinde Enerji ve besin
ögelerinin (Yağ, doymuş yağ, karbonhidrat, şekerler, tuz, protein)
miktarı.)
Gıda
etiketlerinde zorunlu bilgilere ilave olarak üretim tekniği ve kullanılan gıda
bileşenlerine göre aşağıdaki bilgilerin de etikette yer alması zorunludur.
- Belirli
Gazlar ile Ambalajlanan Gıdalar
- Tatlandırıcı
İçeren Gıdalar
- Glisirhizinik
Asit veya Glisirhizinik Asidin Amonyum Tuzunu İçeren Gıdalar
- Yüksek
Miktarda Kafein İçeren Gıdalar
- Bitkisel
Sterol, Bitkisel Sterol Esteri, Bitkisel Stanol veya Bitkisel Stanol
Esteri İlave Edilmiş Gıdalar
- Bileşiminde
Etil Alkol ve/veya Alkollü İçki Bulunan Gıdalar
- Domuzdan
Elde Edilen Madde İçeren Gıdalar
Daha fazla bilgi için https://www.efsa.europa.eu/tr/safe2eat/food-date-labelling
adresimizi ziyaret edebilirsiniz.